Tebi, najdraža moja

Picture
Vesna Leković

Zbirka pesama Vesne Leković iz Bara ,,Tebi najdraža moja’’.

Ovo je njena druga knjiga.
Piše poeziju i prozu za decu i odrasle. Njena poezija je čista lirika. Kreće se u rasponu od lake pevljive do duboke i setne. Piše o ljubavi i patnji, čežnji i surovoj stvarnosti umiranju i rađanju. Piše iz svog ugla.

Ova knjiga je namenjena: Majkama, ćerkama, sestrama, suprugma i svima koji vole bližnjeg svoga.
Ljubavna intimna lirika puna emocija. Puna nemira i uzbuđenja. U punom stvaralačkom zamahu. Delo je bogato i raznovrsno kako po sadržaju tako i po obliku. U svojoj suštini pretežno je lirsko.

Gorka i bolna ispovest životne neminovnosti.
Nemoć da se sudbina promeni. Vreme kada se sve toči u pesmu. Pesma je sublimacija boli, kulminacija emocija. Večna dilema biti il nebiti. Bitka sa vremenom. Borba sa vetrenjačama. Bližnje otrgnuti od zaborava. Prolaznost života. U životu sve je prolazno osim pesme. One ostaju pokoljenjima kao dar pesnikinje čovečanstvu.

Scintilla

Picture
Vesna Arsenijević Leković

  Vesna leković i ,, Scintilla’’ - Čedo ljubavi u pesmi...     Objavljivanjem svoje nove zbirke pesama ,,Scintilla’’, pesnikinja i izdavač Vesna Leković, otvorila je jedan poseban, slikoviti prozor na lirskom nebu,osutom sjajem nesabrojivog jata zvezda.Tu je poetesa, ne samo uspešno zaplovila nebeskim svodom poezije,ona je kročila zvezdanom stazom darujući joj svojim umetničko-sanjalačkim dahom, novi dragoceni bljesak. Dubinskim žarom svojih stihova, ona dopire do jezgra duše čitalaca i tu ostavlja plemeniti trag, svaki put iznova, kada kaže:

-Ručice mile sad nekud hrle da zagrle jutarnju rosu...
-Od tvoga osmeha ledeni glečeri se tope......
     Kroz pletenicu poetskih redova Vesne Leković, prepliću se i niti moderne lirike, poput šarolikih dragulja različitih obličja, koji svaki na svoj sopstveni način dočarava sjaj ili magluštinu ljudskog bitisanja. Upućujući nas u tajanstvene formule života, tanano dotiču srž postojanja.
-Hajde, biću blaga kao veo, uzmi moje ruke, istina je gola
to je samo prelaz od jednog do drugog bola...

 

     Svojom lepotom ni malo ne zaostaje ni niska istovetnih perlica, sročno složenih u klasičnu rimu, koja svojom orginalnošću kao i bogatstvom emocija, ne može ostati nezapažena.
Ne idi mada znam da si mi greška.
Ne idi,  vremena su teška.
Ne idi, zora već sviće.
Konobar,  još jedno piće...
     Ova darovita poetesa je već i svojim dosadašnjim delima zasejala neospornu dragocenost na polju naše savremene književnosti, gde je aktuelnim izdanjem ,,Scintilla’’obogatila ne samo svoju cvetnu aleju, novim opojnim laticama.
Kofer, otrcana ručka i ivice
slika tužnog skitnice,
skupila sam prošlost svu tu....
Hrpa starih pisama, računa i svedočanstva
umrlica, lista pića, lična karta dragog bića....
Da proviri na čas samo strah od duha mi to znamo
zato kofer brzo zatvaramo.
     Poezija i muzika su oduvek bile muze umetnosti obe se ističu iz nedodirljive dubine duše, do srži suštine bitisanja. Obe poseduju moć da inače nedokučivu unutrašnjost iskažu. U svom predhodnom zborniku pesama ,,Tebi najdraža moja’’ Vesna Leković je nadahnuto opevala duhovni profil savremenog trena, da joj je s’pravom dodeljen epitet ,,ona je pesma’’.Nova zbirka poezije,,Scintilla’’ je više, ona je jedna puna ljubavi čedna pesma, čak i onda kada nam toplina čežnjivo nedostaje.
Jesen je divna, alj nije cvetna,
jesen je plodna i bolno setna....
     Iskrenost njenog emotivnog stiha bodri naša ranjiva, istrošena nadanja, posle pozne jesenje idile.
Sneg veje, na godine, na staze mramorne
i noge umorne.
Crna golubica sleće na rame Anđela.
Sutra,  ja biću daleko na putu ka svome suncu,
a htela sam da to budeš ti.
     Emotivna duša pesnikinje Vesne Leković, sama je iz niti toplih osećanja satkana, okićenih talentom maštovitog zanosa sanjara. Njeni stihovi imaju dovoljno ljubavi u svojoj srži da pomire svet, što je duhovnu čistotu zamaglio, da rasvetle gledište na svakidašnje sivilo nage istine. Ljubav je moćna,,Scintilla’’. ,,Scintilla’’ je ljubav!
     Ljiljana Lili Lukić književnica i docent na IKM Njemačka.

Glupost je vječna

Picture
Šeki Musić

Riječ autora:


Ova knjiga je primjer kako bi se čula riječ običnog čovjeka. Ja se čitavog života borim protiv stereotipa svake vrste i u razmišljanju i u ponašanju važno je da budemo ono što jesmo bez uljepšavanja. Autentične anegdote pripadaju narodu i njihovom humoru ruše barijere i hijerarhije.Anegdote su istinite nijesu uljepšavane  djeluju relaksirajuće na čovjeka.
Lijek su protiv svakodnevice . Pa mi jedan prijatelj Milinko veli trebalo bi je imati u apotekama. Vrlo interesantno, knjiga kao lijek. Ali u apotekama treba prodavati aspirine. Bolja je prva varijanta.U knjižare malo ko ulazi, u apotekama je bolji promet. Baš me briga nema mesa ali za to ima knjiga koliko hoćeš.
                                                                                                                               Autor

O djelu "Glupost je vječna"

Priče i anegdote Šekija Musića je zanimljivo i duhovito štivo, pisano sa velikim smislom za humor i dogodovštine koje mogu da zabavljaju narod.

Jedan deo šala je očigledno vezan za zavičaj pisca, (Godijevo, Rosovo, Bijelo Polje) kao i za njegovo studiranje u Beogradu, pa zato ima izvornu vrednost. To posebno pokazuju jezik učenika u pričama i prikaz njegovih naravi. Jednim delom, zgode su, izgleda, i autobiografskog karaktera.

Neke priče se zasnivaju na istoriskim događajima , kao što su zbivanja kod nas i u svetu bila 1968g, one su dosta tako sažeto i slikovito, da ne umanji opštu zanimljivost zbirke , naprotiv.

Njegove kratke šale takvog su sadržaja i oblika da mogu da uđu u svaku zbirku humora.  
                                       Branko Milošević

Zakopana prošlost

Picture
Hajrudin Hajro-Kamberović

,,Zakopana prošlost’’Zbirka pjesama ,,Zakopana prošlost’’ Hajrudina  Hajre Kamberovića je njegova druga knjiga. Kao i prva  nastavlja dobru tradiciju narodnog pjesništva.


Hajrudin  Hajro  Kamberović je narodni pjesnik piše lake i pjevljive stihove svakome bliske. Pjesme su bogate emocijama i raznovrsne. Interesantne dogodovštine, kako iz života tako i dogodovštine ljudi iz njegovog bližeg ili daljeg okruženja, bile su inspiracija za niz stihova i pjesama koje vas mogu dovesti i do osmjeha ali i istovremeno natjerati da mislite o svijetu i ljudima koji vas okružuju.

Kroz pjesme se provlači sena ljubavi onih što vole i što su voljeni i ostavljeni. Duboko iz života izviru pjesme sa dosta humora, koje posećaju na naše narodne  pjesnike, a podsmevaju se i diraju u svaku poru ove teške svakodnevice.Ipak najviše pjeva o ženi kao simbolu želje, ljepote, ženstvenosti, razočarenja.

        Ljiljana Lili Lukić  književnica i docent na IKM Njemačka.